Oldal menü
Kategóriák menü

Fogászat képekben
3. Pulpitisz – fogbélgyulladás – fogfájdalom

Pulpitisz - fogbélgyulladás - fogfájdalom

A fogszuvasodás következtében a fogbélben (pulpa) is elváltozások jönnek létre és az itt lévő idegvégződésekben – a pulpa gyulladása miatt – fájdalom keletkezik. Ez a fogbélgyulladás, a pulpitisz. Kezdetben a pulpitiszes fájdalom ingerhatásra váltódik ki. Nem túl heves és az ingerhatás megszűntével elmúlik. A fájó pont, a fájó fog pontosan lokalizálható. A kezdeti pulpitiszes fájdalmat és a pulpitiszes elváltozást csak vérbőség jellemzi és ilyenkor a pulpa elváltozása még reverzibilis, visszafordítható, a fog megtömésével a fog és így a pulpa is gyógyítható.

A valódi pulpitiszes fájdalom az ingerlés után tovább tart és csak lassan múlik. Gyakran több órán keresztül is azonos intenzitással megmarad. Idegi jellegű a fájdalom és a beteg nem tudja megmondani, hogy melyik foga fáj. Csak az oldalt, illetve, hogy alsó vagy felső-e a fogérzékenység, tudja lokalizálni. Ilyenkor a pulpában különböző fokú gyulladásos reakciók állnak fenn. A fogszuvasodáshoz közelebbi felszínen erősebb, attól távolabb lévő területeken pedig enyhébb a gyulladás mértéke.

A pulpitiszes fogfájdalom igen kellemetlen és ezért gyakori az ilyen fogak eltávolítása. Ilyenkor a pulpa elváltozása már visszafordíthatatlan. Egyszeru töméssel csak az esetek csekély százalékában oldható meg maradéktalanul. Az akut pulpitiszes és a krónikus pulpitiszes fogaknál nagyobb részben gyökérkezelésre, gyökértömésre kerül sor.

 

4 A fogszuvasodás szakaszai

 

« vissza a tartalomjegyzékhez