Oldal menü
Kategóriák menü

Fogászat képekben
4. A fogszuvasodás szakaszai

A fogszuvasodás szakaszai

1. A zománcot, a dentint és a cementállományt is érintő kariészes (fogszuvasodás) elváltozás

2. Akut pulpitisz; a szuvasodás által a koronai pulpa egy része is érintett

3. Krónikus pulpitisz; a szuvasodás által a koronai pulpa nagy része elhalt, a gyulladás a gyökércsatornákra még nem terjedt ki

4. A koronai pulpa és a gyökércsatornák egy részének irreverzibilis (visszafordíthatatlan) elváltozása (pulpitis gangraenosa), a fogbél elhalt, szétesett

5. A fogbélüreg és a gyökércsatornák elhalásához a fog csúcsa körüli csontállomány elváltozás, úgynevezett granuloma társul. Ez a gyökércsúcs körüli gyulladás (periodontitis chronica granuloma apicale).

A 4. és 5. képen látható elváltozásokra már a heves fájdalmak nem jellemzőek, inkább teljes fájdalmatlanság és időnként fogérzékenység. A fog kopogtatásra gyakran érzékeny. A fej nyaki nyirokcsomói duzzadtak lehetnek és sokszor hőemelkedés kiséri a kórképet.

A 3. és 4. ábrán látható folyamatok gyógyítása gyökérkezeléssel, gyökértöméssel lehetséges. Az 5. ábrán látható fognál a gyökértömés a környező csontszövetre terjedő gyulladás miatt sokszor nem vezet eredményre, ilyenkor egygyökerű fog esetében a gyökércsúcs csonkolásos műtéte megoldást jelenthet. Többgyökerű fogak esetén, az általában alkalmazott terápia a fog eltávolítása.

 

5 A gyökérkezelés fázisai

 

« vissza a tartalomjegyzékhez