Oldal menü
Kategóriák menü

A biológiai fogászat alapjai…

A biológiai fogorvoslás területei – oktatási anyag részlet – 

A mozgásszervi krónikus betegségek hátterében gyakran fellelhető a fogászati összefüggés. Ezeket a folyamatokat három betegségcsoport befolyásolja:

  • A gócos fogak direkt és indirekt távolhatásai…
  • Az amalgámtömésekből származó ionizált higany lerakódása az ízületekben…
  • A fogfolyamatok direkt hatása az egyes ízületekre, izmokra, csigolyaszelvényekre…

Az első két csoport folyamatai és hatása már eléggé közismert, most a fogfolyamatok direkt ízületi hatásaival foglalkozunk. Mint sok mindennek a gyógyászatban, ennek is a keleti meridián tanok képezik az alapját.

Voll és Kramer mutatták ki, hogy kölcsönös kapcsolat van a fogak és bizonyos szervek, testfelületek, ízületek között. Bioelektromos mérési módszerek segítségével, az ún. Voll-féle elektroakupunktúrával bebizonyosodott, hogy a fogak fúrásának és csiszolásának hatására a bőr meghatározott akupunktúrás pontjain mérhető változások lépnek fel a bőr elektromos potenciáljában. Ezeket a változásokat rendszeresen és szabályszerűen meg lehetett figyelni és ez tette lehetővé, hogy az egyes fogak és az akupunktúrás pontok viszonyát megfigyeljék. Így vált ismertté, hogy az adott fogak, adott szervhez, testfelülethez, ízülethez illetve meridiánhoz tartoznak és fordítva, ezeknek is kapcsolatuk van a fogakkal. Az egyes belső szervi betegségeknél, izomfolyamatoknál, ízületi gyulladásoknál a szájüregi nyálkahártyán körülírt – akut vagy krónikus – gyulladásos folyamatok léphetnek fel. A fogak, azok nyálkahártyája (az íny) és fogat körülvevő szövetek funkcionális egységet képeznek, ez az úgynevezett odonton.

Ez a két német orvos fedezte fel, hogy a szájüregben ugyanúgy reprezentálva van az egész szervezet, mint a fül, az orr, a kéz és a láb esetében.

szajureg1

Megállapították az egyes fogakat körülvevő területek és az egyes belső szervek kapcsolatát. Dr. J. Gleditsch  fedezte fel az 1970-es évek elején, hogy ezek a területek nemcsak funkcionális egységek, hanem inger hatására aktiválódó akupunktúrás pontokat is tartalmaznak. Több mint 4000 betegen 10 éven át folytatott kezelési sorozat eredményeképpen bebizonyosodott, hogy a speciális szájnyálkahártya pontokba adott injekciókkal gyors gyógyulást lehetett elérni igen egyszerűen. Mivel J. Gleditsch fül-orr-gégész, elsősorban az arcüreg gyulladások, a mandula gyulladások, a középfül-gyulladások és a fejfájások kezelésével foglalkozott. Megfigyelte, hogy a kezelések eredményeképpen, nemcsak a fül – orr – gége szakterület betegségei gyógyultak, hanem más régebbi, a betegek által nem is említett tünetek, is megoldódtak; pl. évek óta fennálló emésztési problémák, székrekedés, gyomorfájdalom, váll – csípő – térd ízületi panaszok, psychés kórképek stb.

Mivel az egyes fogak, fogcsoportok meghatározott meridián párokhoz kapcsolódnak, pontosan megtudjuk határozni az egyes szájüregi területekhez tartozó testfelületeket, ízületeket, régiókat. Ezeken a részeken az adott meridián főcsatornája áthalad, vagy egy mellékágat ad le. Lássuk az egyes fogak testfelületi, végtag illetve ízületi kapcsolatait.

mf200202-03