WHO – World Health Organization : Environmental Helath Criteria 118 Genf, 1991
A higanygőz jobban oldódik a plazmában, a teljes vérben és a hemoglobinban, mint a desztillált vízben. A szerves higanyvegyületek stabilak, bár az élő szervezetekben néhányuk könnyel lebomlik (1. 2. Physical and chemical pro-perties – WHO).
A fogászati amalgám nagy mennyiségű higanyt tartalmaz, ólommal, rézzel, cinkkel és ezüsttel, a gyerekfogászatban használt tömés 70%-a higany, 30%-a réz. Ez a fogorvost, az asszisztenst és a beteget egyaránt károsítja (1. 5. Uses – WHO).
Az általános populáció főleg a fogászati tömésekből, valamint étellel fertőződik (a halakból metilhigannyal). A higany a tömésekből is kioldódik, mégpedig higanygőzként. Kimutatható a humán autopsziás (boncolt) szövetekben, továbbá vérmintából, vizeletből és plazmából.
A higanygőz vagy a szervetlen higany főleg a vesékben rakódik le. Az állatkísérletekben a test mérgezettségének 50 – 90%-át teszi ki.
Az inhalált higanygőz 80%-át megtartja az emberi test.
A vörösvértestből a plazmába oldódás aránya az embernél magasabb, mint az állatoknál, és a higany átlépi a placenta barriert. Az anya szervezetében lévő higany egy része a magzatba megy át (1. 7. Human exposure – WHO).
A higanybányászok testének átlagos koncentrációja 100 ?g/kg. Ha valakinek átlagos mennyiségű amalgámtömése van, az az agy higanykoncentrációját 10 ?g/kg-mal növeli. Ennek megfelelően a vesék higanykoncentrációja is 300 – 400 ?g/kg-ra nő (1. 8. 1. Reference and normal values – WHO).
Emberben a vizelet higanykoncentrációja a tömést követő öt napban emelkedik. Egy újabb higanykoncentráció-maximum van, néhány nappal a tömések eltávolítása után. A széklet higanykiválasztása is hasonló mintát mutat, a tömést követő második napon már kimutatható benne a higany (3. 1. Environmental levels and human exposure – WHO).
A szájban kioldódó higanygőz in vivo a testi szövetek megnövekedett higanyfelvételéhez vezet. A kioldódás sebessége drámaian megnő a rágás idején, 10 perc alatt alakul ki a higanykioldódás platója. Ezt követően 90 perc elteltével áll be a normál kioldódási sebesség (3. 1. Environmental levels and human exposure – WHO).
Boncoláskor az occipitális cortex szöveteiben az amalgámos betegeknél az átlagos higanyszint 12,3 nanogr/g, az amalgámmenteseknél 6,7 nanogramm/gramm. Amalgámmenteseknél a vese higanykoncentrációja 49 ng/g, amalgámosoknál 433 ng/g (3. 1. Environmental levels and human exposure – WHO).
Hét volt svéd fogorvos vizsgálata: a hipofízis és az occ. lebeny higanykoncentrációja megemelkedett: 4000 ?g/kg vizes súlynyi volt a hypofízisben, 300 ?g/kg az occipitális cortexban. A vizsgáltak közül ketten már 80 év felettiek voltak, régen nyugdíjban. A veséjükben és a pajzsmirigyükben is sok volt a higany, az egyiküknél a nyugdíjasság ellenére 28 000 ?g/kg.
A higanygőz inhalálása a legfőbb elemi higanybeviteli forrás. Az inhalált higanynak kb. 80%-át megtartja a szervezet, az alveolusokban 100% megmarad az oda került mennyiségből. A megtartott mennyiség orron és szájon át történő belégzéskor ugyanannyi (6. 1. 1. Kinetics and metabolism/Absorption by inhalation – WHO).
A lakosság higanyfertőzésének fő forrását az amalgámtömések jelentik. A második fő forrás a halfogyasztás (9. Effects on humans – WHO).
A fogászatban bizonyított a higanygőzfertőzés. Fertőzési szintek: 4 – 30 ?g/m3 átlagosan, egyes rendelőkben ez felmehet 150 – 170 ?g/m3-re is. A fogtömésekből származó higanygőz-koncentráció 3 -29 ?g/m3 (9. 7. Dental amalgam and general health – WHO).
A klasszikus higanymérgezési tünetek 80 mikrogr/m3 feletti koncentrációnál jelennek meg (tremor, görcskészség, proteinuria stb.) (10. 3. 1. Mercury vapour – WHO).
A vér, illetve a vizelet higanyszintje a higannyal való érintkezés után igen hamar csökken, míg a kritikus szervekben továbbra is magas marad a koncentráció (6. 5. 2. Reference or normal values in indicator media – WHO), (1 – 3. ábrák és 2. táblázat).
2. táblázat
A higany és a higanyvegyületek becsült napi bevitt mennyisége (mikrogramm/nap) az általános populációban
elemi higanygőz | szervetlen higanyvegyületek | metilhigany | |
---|---|---|---|
Levegő | 0,030 (0,024) | 0,002 (0,001) | 0,008 (0,0064) |
Ételek: | |||
Halak | 0 | 0,600 (0,042) | 2,4 (2,3) |
Egyéb táplálék | 0 | 3,6 (0,25) | 0 |
Ívóvíz | 0 | 0,050 (0,0035) | 0 |
Fogászati amalgám | 3,8-21 (3-17) | 0 | 0 |
Teljes | 3,9-21 (3,1-17) | 4,3 (0,3) | 2,41 (2,31) |
Environmental Health Criteria 101: 5.1.1. Exposure from dental amalgam – (WHO, 1991)
A megadott értékek a átlagos napi higanybevitelt jelzik, a zárójelben lévő számok a felnőtt szervezetben maradó higany
mennyiségét jelentik.