Oldal menü
Kategóriák menü

Fogászat képekben
2. Az Odonton energia szerkezete

Az Odonton energia szerkezete

Az ODONTON, a fog és a környező szövet – a tartószerkezet – funkcionális egysége. Tehát beletartozik a fogon kívül, a csontállomány, a csonthártya, a gyökérhártya, a gyökérhártyát a csonthártyával összekötő szalagok, az erek, az idegek, a nyirokkeringés.

Az 1930-as évektől kezdődően Voll, Kramer és Gleditsch professzorok munkásságának köszönhetően kiderült, hogy a fog és tartószerkezete nemcsak funkcionális, hanem energetikai egység is. Önálló energetikai működéssel, energiaáramlással, energia vezetékekkel rendelkeznek. Ezeken a vezetékeken lévő pontokon (úgynevezett Luo-típusú szájüregi akupunktúrás pontok)  keresztül, a test energiahálózatához kapcsolódik. A fogban, vagy a fog körül lévő szövetekben létrejövő funkcionális zavar az energiahálózaton keresztül „távolhatást” is kifejt. Az energiaszint (Qi) változásokat az úgynevezett Voll-típusú elektro-akupunktúrás készülékekkel – a fogtól távol lévő energetikai mérőpontokon – mérni lehet.

A fog működésében bekövetkezett változás nagysága, eltérése, mérhető a foghoz tartozó energia vezeték (meridián, akupunktúrás csatorna) kezdő ill. végpontján, a fejen lévő külső diagnosztikus pontokon és a Voll-féle kéz-láb diagnosztikus pontokon is.

 

3 Pulpitisz – fogbélgyulladás – fogfájdalom

 

« vissza a tartalomjegyzékhez